Abu Dhabi is een van de zeven emiraten die behoren tot de Verenigde Arabische Emiraten(VAE). Abu Dhabi(stad) is daarnaast ook nog de hoofdstad van de VAE.

Emir van Abu Dhabi
Abu Dhabi wordt geregeerd door emir Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan. De naam komt u wellicht bekend voor, de bekende Burj Khalifa(hoogste gebouw ter wereld) in Dubai is naar hem vernoemd. De sjeik is sinds 3 november 2004 de Emir van Abu Dhabi hij volgde zijn vader Zayid bin Sultan al Nuhayyan op die toen overleed. Sjeik  Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan is tevens de president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Wist u dat?

  • Het woord Dhabi komt van een specifiek gazelle soort die voor komt in de regio van Abu Dhabi. De naam Abu Dhabi betekent dan ook, rijk aan gazelle.
  • De naam Abu Dhabi wordt ook wel Aboe Dhabi of Abu Zabi genoemd.
  • Een land dat door een emir wordt geregeerd noemt met een Emiraat.

(abu dahbi/aboe dhabi)

Oppervlak

Het emiraat Abu Dhabi heeft een oppervlakte van 67340 km2 en beslaat 86% van alle Verenigde Arabische Emiraten.

Inwoners

Ondanks dat Abu Dhabi het grootste emiraat is qua oppervlakte heeft zij toch niet het meeste aantal inwoners. Abu Dhabi telt namelijk 1,9 miljoen inwoners en neemt de tweede plek in achter het emiraat Dubai die maar liefst 2.2 miljoen inwoners heeft.

Economie
Abu Dhabi heeft 9% van alle olie en 5% van al het wereld gas in zijn bezit. Zeer veel van het eigen vermogen van Abu Dhabi vloeit dus ook voort uit deze 2 bronnen van inkomsten.Daarnaast is Abu Dhabi druk bezig met het uitbouwen van andere inkomsten bronnen, aangezien het niet te veel afhankelijk wil zijn van haar olie en gas productie. Er is enorm geïnvesteerd in infrastructuur, hotels, bezienswaardigheden en ander soort gebouwen. Hierdoor krijgt de dienstverlenende sector een enorm boost en zorgt dit voor het diversificeren van de economie. Als gevolg hiervan komen er steeds meer toeristen naar Abu Dhabi die vervolgens ook weer de economie stimuleren. Ondanks dat Abu Dhabi maar 34% van het aantal inwoners bevat van de VAE, levert zij wel 60% van het BNP van de VAE.