sjeik zayed moskee

De in Abu Dhabi gelegen moskee genaamd Sjeik Zayed Moskee is een van de grootste moskeeën ter wereld en de allergrootste die je in de Verenigde Arabische Emiraten kan vinden. Je kunt zeker niet om het prachtige imposante witte gebouw heen als je Abu Dhabi binnenkomt. Het is zeker de moeite waard om de Sjeik Zayed Moskee tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten te bezichtigen!

Gegevens van de Sjeik Zayed Moskee

De Architectuur van de Sjeik Zayed Moskee is gebaseerd op verschillende soorten moskeearchitecturen en is daardoor uniek in zijn soort te noemen. De Moskee heeft Arabische, Moorse en Mongoolse invloeden. Gebaseerd op bekende Moskeeën zoals de Badshahi Moskee en de Hassan Moskee. De bouw van de Moskee heeft ongeveer 427 miljoen gekost. De Sjeik Zayed Moskee bestaat uit 82 koepels waarvan de grootste wel 75 meter hoog is. Deze koepel heeft een diameter van 32 meter! De hoogste minaretten van de Moskee zijn wel 107 meter hoog en dus al van verre te zien.

Recordbrekende bouwwerk

Dat de Sjeik Zayed Moskee een behoorlijk speciaal bouwwerk is dat staat natuurlijk vast. Het gebouw is niet alleen qua uiterlijk speciaal maar heeft ook nog eens heel wat records op zijn naam staan. In de moskee ligt bijvoorbeeld het grootste tapijt ter wereld. Het tapijt is wel 5627 vierkante meter groot. Aan het tapijt hebben meer dan 1200 arbeiders gewerkt en zij maakte samen meer dan 2.268.000.000 knopen om het tapijt aan elkaar te krijgen. In de Sjek Zayed Moskee is ook de allergrootste kroonluchter ter wereld te bezichtigen. De kroonluchter is wel 15 meter hoog en heeft een diameter van 10 meter.

De naam van de Sjeik Zayed Moskee

De naam van de Sjeik Zayed Moskee komt, zoals de naam al doet vermoeden, van Sjeik Zayed. Sjeik Zayed bin Sultan Al Nuhayyan was staatshoofd van Abu Dhabi en werd in 1971 voor het eerst gekozen als president van de Verenigde Arabische Ermiraten. De liberale leider werd daarna nog vier keer opnieuw herkozen en was dus een geliefde man in de Verenigde Arabische Emiraten. Na het overlijden van de Sjeik in 2007 werd hij in een prachtig Mausoleum in de Sjeik Zayed Moskee gegraven.